De kwaliteit van een website is belangrijk om efficiënt en effectief te kunnen communiceren met uw doelgroep. Het is voor zowel experts als beginners niet altijd even makkelijk om verbeterpunten van een website in beeld te krijgen. Gelukkig zijn bestaan hier gespecialiseerde websites voor. Deze helpen u door geautomatiseerd advies te geven over bepaalde aspecten. Dit artikel geeft een kort overzicht welke u van dienst kunnen zijn voor als u zelf een websites maakt of onderhoudt. Tevens zijn ze waardevol als acceptatiecriteria bij het uitbesteden van ontwikkeling of beheer van uw website.
Vormgeving
De algemene gebruikerservaring van een website is het resultaat van verschillende aspecten. Voor het gemak maken we hier een opdeling gemaakt in vormgeving, inhoud en techniek. Vormgeving levert in eerste instantie de grootste bijdrage aan het gevoel dat een gebruiker heeft bij uw website. Het betreft paginaopmaak, kleurenpalet, lettertypen, verhoudingen, uitlijning, navigatiemogelijkheden en meer.
Deze zaken zijn lastig kwanitificeerbaar en daardoor zeer beperkt automatisch te testen. Omdat er zo veel verschillende smaken zijn verwijzen wij u graag naar grafische ontwerpers die gespecialiseerd zijn in websiteontwikkeling. Indien u er budget voor heeft kunt u website door gespecialiseerde bureau’s laten testen maar het is ook mogelijk om regelmatig zelf uw eindgebruikers om hun mening te vragen.
Inhoud
Voor de inhoud van een website beperken we ons hier tot tekst, afbeeldingen en filmpjes. Voor de laatste twee geldt het zelfde als vormgeving en zullen we hier niet verder op ingaan. Wat betreft tekst zijn er de volgende websites die u kunnen helpen:
- Controle op spelling tijdens bewerken website: Firefox
gratis, opensource en gebruikt spellingcontrole OpenTaal - Controle op grammatica en stijl: http://languagetool.org
gratis, opensource en gebruikt grammaticacontrole van OpenTaal - Controle op spelling gehele website: http://taaltik.nl/nl/taalkit
commerciëel, korting voor nonprofitorganisaties
Techniek
…
- Controle op toegankelijkheid: http://webrichtlijnen.nl/toetsen/
gratis, van de Nederlandse overheid - Controle op gebruik van HTML: http://validator.w3.org
gratis, van de makers van het internet - Controle op vormgeving met CSS: http://jigsaw.w3.org/css-validator/
gratis, van de makers van het internet - Controle op gebroken links: http://validator.w3.org/checklink
gratis, van de makers van het internet, let op: selecteer “Check linked documents recursively” - Controle voor mobiel gebruik: http://validator.w3.org/mobile/
gratis, van de makers van het internet - Controle van newsfeeds: http://validator.w3.org/feed/
gratis, van de makers van het internet - Controle van browserondersteuning: http://browserstack.com
commerciëel - http://validator.w3.org/i18n-checker/
- http://validator.w3.org/unicorn/
- http://validator.w3.org/nu/
PNG/JPG